تاریخچه کاراته، هیگااُنـّا (1915 - 1853)
کانريو هيگااُنــّا در سوم ماه مارس 1853 درست زمانی که جزيره اُکيناوا به وسيله خاندان ژاپنی ساتسوما اشغال شده بود متولد شد. بر اساس آخرين تحقيق ايکن توکاشیکی، ريیس انجمن کاراته گوجوريو توماریته اُکيناوا، کانريو هيگااُنــّا، به عنوان چهارمين فرزند پسر و دهمين نسل خانواده از خاندان هارو، در دهکده نیشیمورا از توابع شهر ناها متولد شد.
کانريو هيگااُنــّا تقريبا از سال 1827 به مدت 3 سال از شهر فوچوی چين ديدن کرد. گزارش ديگری از سفر ديگر او در دست است که بر اين اساس او از سال 1873 به مدت 15 سال از شهرها و بنادر چین نيز ديدن کرده است. مورخان فنون رزمی معتقدند که انگيزه او از اين سفرها، يادگيری فنون رزمی چينیها بوده است. هيگااُنــّا در شيوه مبارزهای "شائولین چون" طی اقامتش در چین تمرینات و مطالعاتی انجام داد. هر چند بعضی از مورخان نيز میگويند هدف اوليه او از سفر به چين نتيجه درگيريهای سياسیاش بوده است. در سال 1868 ژاپن جنبش عظيمی را در تاريخ خود تجربه کرد، حکومت شوگون توکوگاوا به وسيله نیروهای امپراتور میجی سقوط کرد. طی عصر توکوگاوا، اُکيناوا بخشی از منطقه " ساتسوما "، جنوبیترين منطقه ژاپن بود. ولی درعین حال اين جزيره ارتباط تنگاتنگ خود را با دولت چین حفظ میکرد. جنبش میجی ملیگرائی را برای ژاپن به ارمغان آورد. دولت میجی خواستار جزیره اُکيناوا، بعنوان تنها پيوستگیاش بود و میخواست که اين جزيره روابط تجاری خود را با دولت چين قطع کند، در اين زمان اُکيناوا به دو حزب سياسی تقسيم شده بود، يکی در حمايت ژاپن
يک رابط نزديک کانريو هيگااُنــّا، آٔقای يوشیمورا بود که بين شهر فوچو و اُکيناوا تجارت چای میکرد. او يکی از فعالان حزب حامی چين بود که سعی زيادی برای منع سکونت ژاپنیها در اُکيناوا کرد. بر اساس نظر مورخان کانريو هيگااُنــّا نامهای راجع به سفرش به يوشیمورا داده بود. وی هيچ وقت برای هيچکس راجع به آن نامه توضيحی نداد و نيز به خاطر چين روابط خود را با برخی از دوستان نزديکش قطع کرد. در شهر فوچو، کنسولگری اُکيناوا وجود داشت که "ريوکيو کان" ناميده میشد. ظاهراً ريوکيو کان دادخواست اَُکيناواییها را به دولت چين که خواستار فشار بينالمللی بر عليه ژاپن به خاطر اشغال اُکيناوا بود، اعلام داشت. اين امکان وجود دارد که کانريو هيگااُنـــّا يکی از پيغامداران منتخب حزب حامی چين در اُکيناوا، برای مطلع کردن ديگران از وضع جزيره بوده است.
در سال 1879 دو سال بعد از عزيمت هيگا اُنــّا به چین، اُکيناوا رسماً تحت قیومت دولت ژاپن بود تا با حضور ارتشی از پليس و افسران ژاپنی در آن، نهايتاً بخشی از ژاپن شود. اين دوران واقعاً شرايط سختی برای اُکيناواییها بود.
گفته میشود که هيگااُنــّا مدت سه سال در چين اقامت کرد. طی اين مدت او مخارج خودش را با ساخت و فروش اجناس حصیری و خیزران تأمين میکرد. همچنين او فرصتی يافت تا تعدادی از فنون رزمی چينی را نيز بياموزد. بر اساس نظر ریکیچی اُهایا، هيگااُنــّا يکی از کسانی بود که نزد "وی شینزان" آموزش ديد. خود "شینزان" نيز شاگرد "رو روکو" بود که او نيز به هيگااُنـّا "فوکیان چانگ" را آموزش داد. "فوکیان چانگ" روشی مبارزهای بود متشکل از " چانگِ شائولین جنوب " و "چانگِ چهار فامیل".
در چين دو روش مبارزهای همانند چانگ وجود داشت. يکی تحت عنوان روش سخت، " شيوه بيرونی" و ديگری روش نرم " شيوه درونی". روش سخت و بیرونی از طرف مدارس ذنِ بودائی تمرین میشد و از شائولینچون میتوان بعنوان معروفترین سبک این روش نام برد و همینطور از تایچیچوان نمایندهای از روش نرم یا درونی.
سيستم رزمی که هيگااُنــّا از "وی شينزان" و "رو روکو" آموخت، "پان گاینون" (به معنای نيمی سخت و نيمی نرم) نامیده میشد. کاتاهايی که در سبک گوجوريو نظير، سانچين، سان سیرو و پیچورین تمرين میشود همگی از همان شيوه نشـأت گرفته است.
هيگااُنــّا، ناهاته را از سیشو آراگاکی 1920-1840 آموخت. آراگاکی به خاطر کاتای مورد علاقهاش "سیسان" در ميان اُکيناوايیها معروف بود. برخلاف شوریته، ناهاته کاتاهایی که از استان "فوکين" چين وارد آن سیستم رزمی شده بود را به خوبی نشان میداد. نهایتاً بعد از بازگشت از چين او ناهاته را با تلفیق این هنر با روشهای کمپوی چينی به شکل يک سيستم درآورد که توتِه یا "دست چینی" نام گرفت.
بنيانگذار كيوكوشين كاراته در ايران ( مكتب كاراته شيرزادISKO ) كيوكوشين كاراته شيرزاد
ايشان در سن 23 سالگي به عضويت اولين تيم ملي كاراته ايران در آمدند. در تاريخ 16 ارديبهشت1352( 6 مي 1973) در سن 23 سالگي (مكتب كاراته شيرزاد) را با تجربياتي كه در ورزش رزمي داشتند ، افتتاح كرده و به دليل اينكه هيچگونه تعصب و گرايشي نسبت به هيچ سبك خاصي نداشتند، روشي كه در مكتب خود تدريس ميكردند را ( راه و روش كاراته ، يا كاراته دو) نامگذاري نمودند. درسال1354(سال 1975) پس ازشركت درمسابقات بين المللي كاراته كه بيش از40كشوردرآن شركت داشتند با مشاهده اولين دوره مسابقات كاراته سبك كيوكوشين كه بـه نام بزرگان كاراته معروف شده بود با استاد ماسو تاتسو اوياما آشنا شده و بهطور منظــــم حداقل سالي دوباردرارديبهشت وآبان ماه به ژاپن سفركرده و با ايشان تمرين داشتند و تا قبل از فوت استاد اوياما در6 ارديبهشت1373( 26 آوريل 1994) صادقانه با ايشان همكاري داشتهاند .
ده روز پس از فوت سوساي اوياما ، كانچو يوسف شيرزاد در تاريخ 16 ارديبهشت1373 (6 مي 1994) نام مكتب كاراته خود كه در سطح كشور ايران فعاليت مينمود را به نام جهاني سازمان بين المللي شين ذن كاراته (ايسكو)، تغيير دادند و سبك خود را به دنيا معرفي و كلية تجربياتشان در ورزشهاي رزمي را در اختيار هموطنان قرار داده و اكنون نمايندگان اين سازمان (ايراني و غير ايراني) در سطح جهان به بسط و گسترش اين سبك كاراته ايراني مشغولند.
شيهان محمد قاسم حاجي آبادي
شيهان محمد قاسم حاجي آبادي نماينده كيوكوشين شيرزاد در ايران و كيوكوشين ماتسويي ( ايچي گكي) در استان مركزي داراي كمربند سياه دان 5 ، مربي و داور درجه يك ملي و بين المللي.و رئيس كميته سبك هاي آزاد كاراته استان مركزي متولد 1351 در اراك ورزش را از سن 12 سالگي با فوتبال، آمادگي جسماني و كاراته شروع نمود و در بخش آموزشگاهها داراي چند عنوان قهرماني در رشته هاي ياد شده مي باشد. از سال 1366 كيوكوشين كاراته را زير نظر استاد جواد بخشي نيك آغاز نمود، بعد ازسفر استاد بخشي نيك به خارج از كشور حاجي آبادي در خدمت استاداني چون : مرحوم غلامحسين رنجبران، استاد حميدرضا فقيه نصيري و استاد اصغر آرزومند شاگردي نموده و بهره برد و طي اين مدت در مسابقاتي شركت كرده و داراي عناويني در سطح استاني ، كشوري و... از سال 1372 اولين كلاس آموزشي خود را در رشته كيوكوشين و در دانشگاه اراك افتتاح كرد و به آموزش اين سبك پرداخت.
شيهان حاجي آبادي شاگردان بسياري تا سطح قهرماني آموزش داده و تعدادي بعد از فارغ التحصيل شدن از دانشگاه هر كدام به شهر خودشان عزيمت نموده و همچنان در اين ورزش فعال مي باشند.
شيهان حاجي آبادي سبك شين ذن كاراته را به همراه شاگردان خود در سال 1380 به عنوان نماينده اين سبك در ايران و مسئول هماهنگي در استان مركزي شروع كرد كه اين فعاليت همچنان ادامه دارد.
وي كليه باشگاه هاي تحت پوشش خود در استان مركزي را به نام مبارك امام علي(ع) ( آكادمي كاراته امام علي (ع) زينت داده و هم اكنون حدود 300 هنرجو تحت همين نام در استان مركزي فعاليت مي نمايند. تيم نوجوانان ، جوانان و بزرگسالان در مسابقات بسياري در اين سبك شركت كرده و داراي عناوين مختلف قهرماني در كليه رده ها مي باشند .